Планинарски клуб "Борковац" Рума

ВИСОКЕ ТАТРЕ

Најаве акција - Објављено: 2020-01-06 12:51:55

ПЛАНИНАРСКИ КЛУБ „БОРКОВАЦ“ РУМА
организује спортску манифестацију

ВИСОКЕ ТАТРЕ

(Словачка и Пољска)
25. јул-1. август 2020. год.
ПЛАН И ПРОГРАМ:

25. јул 2020. год. (субота)
20,00 часова- полазак из Сремске Митровице
20,30 часова- полазак из Руме
Ноћна вожња кроз Србију, Мађарску и Словачку, са заустављањем на граничном прелазу и неопходним паузама.


26. јул 2020. год. (недеља)
-у јутарњим сатима- долазак у град Брезно-пауза
-у току преподнева- долазак на Ниске Татре, краћа пешачка тура (3-4 сата)
-у току поподнева- долазак у село Кралова Лехота и смештај у пансион.

Ниске Татре

27. јул 2020. год. (понедељак)
-6,30 часова- полазак аутобусом из Кралове Лехоте

Прва група – Криван
-7,15 часова- полазак из Штрпског плеса (1346м) на врх Криван (2495м) и повратак истом стазом; укупна дужина стазе око 20 км, технички и кондиционо средње захтевна тура

Детаљ успона на Криван

Друга група – Штрпско плесо
Пешачка тура око Штрпског плеса-језера; укупна дужина стазе око језера је око 3 км, технички и кондиционо лака тура
-17,00 часова-полазак аутобусом из Штрпског плеса у Кралову Лехоту

Језеро Штрпско плесо


28. јул 2020. год. (уторак)
-4,30 часова- полазак аутобусом из Кралове Лехоте
-6,30 часова- долазак у Лиса Полану (Пољска); паркинг у Palenica Bialczanska - улаз у национални парк

Прва група – Риси
-6,30 часова- полазак на највиши врх Пољске-Риси, преко језера Морско око и језера Czany Staw pod Risami, успон на два врха Риси - пољски (2499м) и словачки (2503м), спуст са словачке стране до Штрпског плеса; на висини од 2250м са словачке стране постоји планинарски дом, где се могу купити вода и др; укупна дужина стазе око 22 км, кондиционо и технички захтевна тура, са више техничких детаља при успону и силаску, који су обезбеђени ланцима и сајлама

Словачки Риси

Друга група
6,30 часова- полазак са првом групом до језера Морско око и планинарског дома (макадамски пут кроз шуму) и повратак до аутобуса; укупна дужина стазе око 12 км, технички и кондиционо лака стаза; након пешачке туре вожња аутобусом и обилазак Закопана (Пољска) и Старог Смоковеца (Словачка)
-око 19,00 часова- састанак обе групе у Штрпском плесу и повратак у Кралову Лехоту

Закопане

Стари Смоковец


29. јул 2020. год. (среда)
-6,30 часова- полазак аутобусом из Кралове Лехоте
-9-12,00 часова- обилазак спомен-комплекса логора Аушвиц и Биркенау, са локалним водичем
-13-15,30 часова- обилазак Кракова
-16,00 часова- обилазак Рудника камене соли Вјеличка
-око 21,00 час- повратак у Кралову Лехоту

Краков

Рудник соли Вјеличка


30. јул 2020. год. (четвртак)

Прва група – Славковски штит
-6,30 часова- полазак аутобусом до Старог Смоковеца
-7,15 часова- полазак на успон на врх Славковски штит (2453м), повратак истом стазом – укупна дужина стазе око 15 км, технички лакша, кондиционо средње захтевна тура; део групе који не жели да иде на врх може да буде у планинарском дому Hrebienok, који је удаљен око 3 км од Старог Смоковеца
-око 17,00 часова- повратак са пешачке туре и полазак аутобуса

Планинарски дом Hrebienok и врх Славковски штит

Друга група-Герлаховски штит
-2,00 часа- полазак аутобусом 
-3,00 часа- полазак пешке са око 1150м (макадамским путем-око 8км) до планинарског дома на Батизовском плесу-језеру (1884м) или превоз џиповима локалних агенција 
-6,00 часова- полазак са Батизовског језера на успон на највиши врх Словачке-Герлаховски штит (2655м) са локалним водичима у навези од по три планинара, јер стаза није обележена и обезбеђена и на врх се може ићи само уз локалног водича; укупна дужина стазе око 18 км, технички и кондиционо захтевна тура.
-око 22,00 часа- долазак до аутобуса и повратак у Кралову Лехоту

Герлаховски штит - највиши врх Словачке, Високих Татри и целог венца Карпата

Детаљ успона на Герлаховски штит

31. јул 2020. год. (петак)
 -6,30 часова- полазак аутобусом из Кралове Лехоте

Прва група – Бистро седло
-7,15 часова- полазак на пешачку туру од Штрпског плеса (1346м) Млиничком долином до превоја Бистро седло испод Фуркотског штита (Фуркотски превој-2314м), спуст кроз Фуркотску долину ка Штрпском плесу – укупна дужина стазе око 15 км, кондиционо и технички средње захтевна стаза, са два техничка детаља обезбеђена ланцима (приликом успона изнад водопада Скок и пре изласка на сам превој); у зависности од могућности групе и успон на врх Фуркотски штит (2404м) или Предне Солиско (2093м).

Детаљ изласка на превој Бистро седло

Друга група
-7,15 часова- полазак са првом групом до водопада Скок и повратак на Штрпско плесо, слободно време (нпр. вожња зупчастом железницом до Татранске Штрбе и назад, излазак жичаром до планинарског дома испод врха Предне Солиско и слично)
-око 17,00 часова- полазак из Штрпског плеса ка Кралевој Лехоти

Водопад Скок


1. август 2020. год. (субота)
-6,30 часова- полазак из Кралове Лехоте (напуштање смештаја)
-8-13,00 часова- обилазак Националног парка Словенски рај, избор стазе у складу са временским условима и расположивим временом: кањон реке Хорнад, клисура Суха Бела, и друго; све стазе су кондиционо лаке, опремљене дрвеним и металним платформама, степеницама и мердевинама
-13,30 часова- полазак назад
-око 23,30 часова- долазак у Руму и Сремску Митровицу

Словенски рајКОТИЗАЦИЈА ЗА УЧЕШЋЕ износи 170 евра (велики аутобус) или 200 евра (мали аутобус) и обухвата: превоз, шест ноћења у смештају и једну ноћ у аутобусу, путно осигурање, боравишну таксу и организационе трошкове. У котизацију нису урачунате улазнице за факултативне посете културно-историјским споменицима и услуге локалних планинских и туристичких водича.

ДОПЛАТА за Герлаховски штит износи 85 евра, јер је услуга локалног водича 250 евра за навезу од три планинара. Приликом пријаве обавезно се изјаснити да ли сте заинтересовани за успон на Герлаховски штит, да бисмо унапред резервисали довољан број локалних водича. Такође, наши водичи ће проценити да ли пријављени планинар може или не може да иде на Герлаховски штит.

Аконтација износи 50 евра, а остатак се може платити у више месечних рата до поласка.


НАПОМЕНЕ: 
-неопходна опрема: мали-дневни ранац, обавезно планинарске ципеле или патике са јачим ђоном, одећа за летње услове – слојевита гардероба, дуге панталоне, полар, непромочива јакна, капа, заштита од сунца, батеријска чеона лампа, прва помоћ (фластери, завоји, лекови за личну употребу – против болова, температуре, стомачних и алергијских тегоба...), довољно посуда за воду за целодневно пешачење, прибор за личну хигијену, пешкири и др.
-неопходна техничка опрема за успон на Герлаховски штит: појас, шлем, три карабинера са осигурањем и 2 прусика дужине 3-5м; на Герлаховски штит могу ићи искључиво они чланови планинарске организације који су у одличној физичкој кондицији и имају непоходно искуствено предзнање за кретање по необезбеђеним и опасним стеновитим теренима.
-неопходна документа: пасош (са минималним роком важења до новембра 2020. године) и планинарска картица са плаћеном чланарином за 2020. годину
-број учесника ограничен на 54 (смештајни капацитет угоститељског објекта)
-ко не буде поштовао сатницу одређену за полазак нашим аутобусом, неће се чекати, већ ће се вратити у смештај-Кралову Лехоту другим превозним средством о сопственом трошку.


ОБАВЕШТЕЊА: 
-Смештај: пет бунгалова са по три двокреветне собе, заједничким купатилом и трпезаријом са фрижидером; двокреветне и трокреветне собе у замку са спратним купатилима
-Исхрана: у ресторану замка је могуће наручити доручак (по цени од 3,5 евра) и вечеру (по цени од 7,5 евра). Такође, у свим местима где будемо пролазили има ресторана и пекара, као и супермаркета, где се може набавити храна по ценама сличним нашим.

Своју заинтересованост да учествујете на овој спортској манифестацији можете пријавити на број телефона: 064/437-49-30, али ће се сматрати да сте се пријавили тек када уплатите аконтацију. Због израде полисе осигурања и списка за прелазак преко границе, обавезно је да приликом пријаве доставите и број пасоша, адресу из пасоша, јмбг и број планинарске картице.


Водичи имају право да услед временских прилика и могућности групе промене распоред и план успона на врхове.


Водичи:
Неда Милошевић 063/80-65-900
Ненад Радић 063/74-31-116
Милан Мирковић 064/539-22-79

Дежурство клуба


Средом од 18 до 20 часова
у просторијама УП "Маслачак"
ЈНА 181, Рума

Пријатељски блог


perpetuum-m.blogspot.com

Линкови


Планинарски савез Србије
Планинарски савез Војводине
Горска служба спашавања Србије
Општина Рума
Стазе и Богазе
Иглушпорт