Планинарски клуб "Борковац" Рума

11. БОГОЈАВЉЕНСКИ УСПОН НА БЕЉАНИЦУ

Најаве акција - Објављено: 2023-01-09 17:04:54

ПЛАНИНАРСКИ КЛУБ БОРКОВАЦ РУМА
организује одлазак на традиционалну планинарску акцију

11. БОГОЈАВЉЕНСКИ УСПОН НА БЕЉАНИЦУ

21. јануар (субота)
сопствени превоз -ПЛАН И ПРОГРАМ АКЦИЈЕ:

4:30 часова – полазак из Сремске Митровице
- 5:00 часова – полазак из Руме
- вожња аутопутем преко Београда до Марковца, затим наставак пута преко Деспотовца и Стрмостена, уз успутне паузе по потреби
- око 7:30 часова – планирано време доласка у хидрокомплекс Лисине у подножју Бељанице, где се налази база акције; пријава групе и припрема за пешачење
8:00 часова  званично отварање акције
- око 8:15 часова  полазак на успон - стаза је кружна, укупне дужине око 18 км, укупан успон око 1000 м; стаза је кондиционо тешка, технички незахтевна
- око 12:30 - 13:00 часова - планирано време изласка на врх Бељанице (1339 м.н.в)
- до 16:00 часова - планирано време спуста до хидрокомплекса Лисине; на стази се обилази водопад Велики бук, а уколико остане довољно времена може се обићи и врело Лисине (пар стотина метара даље од стазе); полазак кући по окупљању
19:30 - 20:00 часова – оквирно време доласка у Руму и Сремску Митровицу

Водопад Велики бук

ОБАВЕШТЕЊА:

ПРЕВОЗ: Одлазак на акцију је СОПСТВЕНИМ ПРЕВОЗОМ односно аутомобилима. Котизација за учешће се НЕ ПЛАЋА, плаћају се само трошкови превоза по договору са возачем.

ХРАНА И ВОДА: Храна за стазу у сопственој режији - "из ранца". Након пешачења могућ заједнички ручак у неком од ресторана у околини, по договору.
Понети довољно воде за целодневно пешачење; вода се може наточити у ресторанима око хидрокомплекса Лисине, али на самој стази нема извора; на стази постоји један бунар из ког планинари користе воду за пиће, али на то не треба озбиљно рачунати.

НЕОПХОДНА ОПРЕМА: мали-дневни ранац, зимске планинарске ципеле, слојевита гардероба за зимске услове – панталоне са дугим ногавицама, камашне, полар, топла непромочива јакна, заштита од сунца и кише, капа и рукавице, штапови (ко их користи), лична прва помоћ и лекови за личну употребу. Препоручује се употреба мини дереза или дереза, у случају леда.

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА: лична карта, здравствена књижица и планинарска картица са плаћеном чланарином за 2023. годину.

ДОДАТНА НАПОМЕНА: Учествовање у овој акцији препоручујемо пријављенима на акцију АТЛАС И САХАРА, у склопу кондиционих припрема!


Пријаве и информације на број телефона клуба 064/437-49-30, или код водича.


Услед временских прилика на лицу места могуће су измене у програму акције од стране организатора ПСК Ресава из Стрмостена.

Водичи: Неда Милошевић 063/80-65-900Ненад Радић 063/74-31-116 и Милан Мирковић 064/539-22-79

Дежурство клуба


Средом од 18 до 20 часова
у просторијама УП "Маслачак"
ЈНА 181, Рума

Пријатељски блог


perpetuum-m.blogspot.com

Линкови


Планинарски савез Србије
Планинарски савез Војводине
Горска служба спашавања Србије
Општина Рума
Стазе и Богазе
Иглушпорт